DATE. 2010-09-01

Jag hörde en kul sak på radion idag.

Dom pratade om att människor är mätbara idag på ett sätt som vi aldrig har varit förr. Orsaken till detta beror till stor del på vårat användade av internet och alla dess funktioner. Dom la fram ett roligt exempel som handlade om fågelinfluensan. Man kunde mäta sjukdomens spridning med hjälp av google. Det kanske låter konstigt men egentligen är det väldigt logiskt.

Genom att studera antalet sökningar på ord som 'feberfrossa' och lokalisera vart sökningarna kom från kunde man se vilka regioner som var utsatta. För man söker oftast inte på 'feberfrossa' för skoj skull. Man vill veta mer om det för att man antagligen oroar sig för att man har det och att detta då skulle vara ett tecken på just fågelinfluensan.

Samtidigt nämnde de att dateing-sidor också bidrar till att vi blir mer mätbara. När man anmäler sig till en sådan sida så ombedes man ofta att fylla i formulär och svara på frågor som ska ge en bild av hur man är som person. Dessa svar blir sedan till siffror och diagram för att senare kunna användas till en matchning och för att hitta en partner med liknande egenskaper.

Det blir alltså möjligt för personer som inte känner dig över huvud taget att få reda på hur du är som person genom uppgifter som du lämnat själv. Om man jämför med 'den gamla goda tiden' så var detta endast möjligt genom faktiska möten, samtal eller via hörsägen. Men det innebar ju också att man faktiskt var tvungen att ha en koppling till personen i fråga. Så är det inte idag...




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0